In de zomer met bootjes het water op en de kinderen zwemmen dan gewoon in de sloot

10 juni '20

Peter Brander is een van de eerste, trotse bewoners van de Elfstedenwijk. Hij woont er  sinds januari 2009 samen met zijn vrouw. Zijn twee kinderen (8 en 10) zijn geboren en getogen ‘Alvestêdewikers’. “Toevallig zijn we getrouwd op de dag dat de eerste paal van onze woning geslagen werd,” aldus Peter.

Peter Brander gezin

Een trotse Fries in Franeker

Peter is zelf geboren en getogen in Franeker. “Ik vind het een prettige en mooie stad met alle benodigde voorzieningen om de hoek.” Via zijn werk bij een bouwbedrijf kwam hij in aanraking met het eerste project van de Elfstedenwijk. Ook zijn vrouw was enthousiast! Nu wonen ze op een van de mooiste plekjes in de Elfstedenwijk, met prachtig uitzicht over de weilanden. Vanuit de woonkamer kunnen ze een paar dorpen ver kijken. Ook ligt een groot deel van het project aan het water. “Je ziet mensen met bootjes het water op gaan en als het warm is, zwemmen de kinderen gewoon in de sloot.”

De Elfstedenwijk is mooi en ruim opgezet. Ook beschikken de woningen over een prettige indeling. De wijk ligt in een natuurrijke omgeving, met weilanden vol vogeltjes en veel water. Toch is het centrum van Franeker binnen handbereik. In de Elfstedenwijk wonen veel jonge gezinnen, waarvan veel van de kinderen hier geboren zijn. “We hebben veel leuk contact met de buren en eigenlijk met de hele wijk.” Ze houden zelfs een jaarlijkse barbecue met de buurtjes van de Riet- en Lanenbuurt.

image alt

Duurzaamheid van toen en nu

Omdat Peter het project, de makelaar en notaris kende, was het aankoopproces van de woning niet heel ingewikkeld. “Vlak nadat we onze handtekening hadden gezet, ging de bouw van start.” Peter heeft de woning casco op laten leveren, dus de meeste ingewikkelde zaken had hij in eigen hand. De verduurzaming waar tegenwoordig veel op ingespeeld wordt, was in 2008 nog niet aan de orde. “Toen wij ons huis kochten, had niemand het nog over gasloos wonen.” Peter heeft hun woning wel goed laten isoleren.

De toekomst voor de Elfstedenwijk

Peter hoopt dat de wijk met een paar jaar helemaal klaar is. “Daar zijn we na elf jaar wel aan toe.” Tevens staat de uitwerking van een nieuwe speeltuin voor de jongere kinderen op de planning en de bewoners van de wijk wensen een strandje. “Er wordt nu onderzocht of dat vorm kan krijgen, de ruimte is er wel.”

Een tip van Peter: “Kom vooral lekker langs en praat met de bewoners, die kunnen je alles over de wijk vertellen.” Vooral in de zomer zie je veel nieuwsgierige potentiële, nieuwe bewoners een rondje fietsen door de wijk. “Ik woon hier met heel veel plezier en wil hier nooit meer weg.”

Peter Brander gezin
Aanbod Ben je op zoek naar een woning?
Visie Wat speelt er in de Elfstedenwijk?